مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه

بشر سالیانی طولانی است که با موسیقی انس گرفته و در طول این سال‌ها، مفاهیم زیادی را در این رابطه به‌وجود آورده است. امروزه کسانی که قصد دارند تا موسیقی را به‌صورت حرفه‌ای دنبال کنند، باید با اصطلاحات تخصصی این حوزه نیز آشنا باشند. یکی از اصطلاحات موسیقی که احتمالا به گوش شما نیز آشنا است، ملودی می‌باشد؛ اما سوالی که در این میان وجود دارد، این است که ملودی چیست و به چه مفهومی اشاره می‌کند؟ اگر شما نیز می‌خواهید پاسخ این سوال را بیابید، پیشنهاد می‌کنیم که با آکادمی مهآر همراه باشید.

ملودی موسیقی چیست؟

ملودی چیست؟

ریشه کلمه ملودی به یونان باستان باز می‌گردد و به‌معنای آواز خواندن است. اگر بخواهیم مفهوم ملودی را از نظر موسیقی بررسی کنیم، باید بگوییم که ملودی به اجرای چند نت مختلف با ضرب‌آهنگ مشخص گفته می‌شود که شنونده، آن‌ها را به‌صورت یک واحد منسجم می‌شوند. درواقع ملودی یک قطعه موسیقی، کلید احساسی آن است؛ آهنگسازان با قرار دادن نت‌های مختلف کنار یکدیگر و تعیین ضرب‌آهنگی به‌خصوص، فرم کلی قطعه را به‌دست می‌آورند.
حال که متوجه شدید ملودی چیست، احتمالا این موضوع را نیز حدس زده‌اید که در اغلب قطعات موسیقی، ملودی به‌صورت پیوسته تکرار می‌شود. باتوجه به این موضوع، آهنگساز باید دقت فراوانی به نوع ملودی‌ای که می‌سازد داشته باشد تا بتواند آهنگی ماندگار و پرطرفدار را تولید کند. متأسفانه در سال‌های اخیر، بسیاری از آهنگسازان اهمیت چندانی را برای ساخت و تولید ملودی‌های موسیقی قائل نیستند؛ درصورتی که تولید ملودی‌های جذاب می‌تواند یکی از راه های کسب درآمد از آهنگسازی باشد.

8 شاخصه مهم ملودی

هر ملودی موسیقی از بخش‌های مختلفی تشکیل شده و افرادی که می‌خواهند موسیقی را به‌صورت حرفه‌ای دنبال کنند، باید با این شاخصه‌ها کاملا آشنا باشند. آشنایی با شاخصه‌های ملودی، نه‌تنها باعث می‌شود تا درک بهتری از موسیقی پیدا کنید، بلکه این توانایی را ایجاد می‌کند که بتوانید ملودی‌ها بهتری را بسازید. مهم‌ترین شاخصه‌های ملودی عبارت‌اند از:

ضرب ملودی

ضرب درواقع واحدی است که برای تعیین سرعت موسیقی به‌کار می‌رود. از ضرب به‌عنوان قلب موسیقی نیز یاد می‌شود چراکه آن را یکپارچه کرده و نحوه تقسیم زمان در موسیقی را مشخص می‌کند. از دیدگاهی دیگر، می‌توان ضرب را زمان‌هایی دانست که موسیقی در آن‌ها برش می‌خورد؛ درواقع ملودی اتمام پیدا کرده و مجددا پخش می‌شود.

 
زیر و بم بودن ملودی

زیر و بمی ملودی

زیر و بمی یکی از اصلی‌ترین مفاهیم موسیقی است. در خط‌های حامل نت، هرچقدر که نت بالاتر قرار گرفته باشد، زیرتر بوده و هرچقدر که روی خطوط پایین‌تری باشد، بم‌تر است. دلیل زیر و بم بودن هر نت، به‌خاطر فرکانس آن است. صداهایی که فرکانس‌های بیشتری دارند، زیرتر هستند و صداهایی که در فرکانس‌های کم‌تری قرار گرفته‌اند، بم‌تر به‌حساب می‌آیند. البته توجه داشته باشید که فرکانس یک صدا، رابطه مستقیمی با زیر و بمی دارد؛ اما این دو مفهوم کاملا از یکدیگر جدا هستند. فرکانس کمیتی قابل اندازه‌گیری بوده و اما زیر و بم بودن یک صدا، مفهومی کیفی و ادراکی است.

 

کانتور ملودی

از دیگر شاخصه‌های ملودی موسیقی، می‌توان به کانتور ملودی اشاره کرد. کانتور درواقع فرم یک ملودی است؛ بدین صورت که شیوه و میزان فراز و فرود نت‌ها را بررسی کرده و فرمی کلی را ارائه می‌دهد. توجه داشته باشید که برای درک مفهوم کانتور ملودی، نیاز است تا به تقویت گوش موسیقیایی بپردازید. البته کانتور ملودی را می‌توان طبق نت‌های ملودی نیز تشخیص داد.

 

محدوده ملودی

محدوده ملودی به فاصله بین بم‌ترین و زیرترین نت گفته می‌شود. هرچقدر که این فاصله بیشتر باشد، محدوده نیز گسترده‌تر بوده و هرچقدر که کم‌تر باشد، محدوده‌ نیز کوچک‌تر است.

مقیاس ملودی

مقیاس ملودی

برای این‌که بتوانید پاسخ صحیحی به سوال ملودی چیست بدهید، باید با مقیاس ملودی نیز آشنایی داشته باشید. مقیاس ملودی درواقع به میزان زیر یا بم بودن ملودی نسبت به نت‌های مقیاس گفته می‌شود. نت‌های مقیاس ۱۲ نت هستند که البته در بسیاری از موسیقی‌ها تعداد کم‌تری از آن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. توجه داشته باشید که مقیاس، مفهومی پیشرفته در تئوری موسیقی محسوب می‌شود و برای داشتن درک خوبی از آن، باید تئوری موسیقی سنتی یا غربی را مطالعه کرده باشید.

 

جهت ملودی

جهت ملودی به مفهوم فراز و فرود‌ها، نقطه اوج، حرکت‌های ملودی در طول قطعه و… اشاره دارد. درک مفهوم جهت ملودی، می‌تواند به درک نوع احساس ملودی کمک زیادی کند.

 

سبک ملودی

از دیگر شاخصه‌های ملودی موسیقی، می‌توان به سبک ملودی اشاره کرد. ملودی‌های موسیقی سبک‌های مختلفی دارند که باتوجه به قطعه نهایی که قصد ساخت آن را دارید، باید ملودی را طبق اصول یکی از آن‌ها بسازید.

 

ملودی چگونه ایجاد می‌شود؟

یک ملودی می‌تواند به‌راحتی و در ذهن یک آهنگساز ایجاد شده و بعدها در یک موسیقی به ملودی‌ای محبوب تبدیل شود. هرچقدر هم که آهنگساز بتواند پاسخ خوبی به سوال ملودی چیست بدهد اما این توانایی را نداشته باشد که از خلاقیت و احساس خود استفاده کند، نمی‌تواند ملودی خوبی را بسازد. البته امروزه باتوجه به پیشرفت تکنولوژی و ایجاد فناوری‌های مختلف، ساخت ملودی‌های ماندگار به امری بسیار راحت‌تر تبدیل شده است. هنگامی که معرفی رشته آهنگسازی را بررسی کنید، متوجه خواهید شد که نرم‌افزارهای امروزی بسیاری از بخش‌های موسیقی را پوشش می‌دهند و کارهای مانند ملودی‌سازی را نیز به امری راحت و بدون دردسر تبدیل کرده‌اند.

 

یادگیری تخصصی موسیقی در آکادمی مهآر

موسیقی امری بسیار گسترده بوده و افرادی که قصد دارند تا در این رشته علم و اطلاعات بیشتری را کسب کنند، لازم دارند تا زیر نظر افراد حرفه‌ای آموزش ببینند. اگر شما نیز می‌خواهید موسیقی را به‌صورت پیشرفته (یا حتی مقدماتی) پیش بگیرید، بهتر است تا با مراجعه به وبسایت آکادمی مهآر، از دوره‌های آموزشی این مجموعه بهره‌مند شوید. آکادمی مهآر علاوه‌بر مسائل تئوری مانند ملودی موسیقی، مباحث عملی مانند آموزش انواع نرم افزارهای آهنگسازی را نیز پوشش داده و هنرجویان را کاملا برای ورود به بازار کار آماده می‌کند. همان‌طور که احتمالا شما نیز می‌دانید، نه‌تنها بازار کار ساخت ملودی، بلکه بازار کار تمامی بخش‌های صنعت موسیقی بسیار داغ بوده و پروژه‌های زیادی برای انجام دادن و کسب درآمد موجود هستند.