مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه

یکی از دغدغه‌های هنرجویان موسیقی حفظ کردن نت‌های موسیقی بوده که گاهی ممکن است آنان را نسبت به ادامه کار دلسرد کند. تفاوتی ندارد در حال یادگیری چه سازی هستید؛ در هر صورت، برای نواختن یک قطعه موسیقی با کیفیت و گوش‌نواز، لازم است نت‌های آن را در ذهن داشته باشید. نگاه کردن به صفحه نت و سپس ساز، در نواختن وقفه ایجاد می‌کند و کیفیت ریتم آهنگ را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در این مقاله سعی داریم به حل این مشکل بپردازیم و بهترین روش حفظ کردن نت های موسیقی را ارائه دهیم. در ادامه با آکادمی مهآر همراه باشید.

آشنایی با نت‌های موسیقی

نت‌های موسیقی در واقع همان الفبای موسیقی و کوچک‌ترین واحد سازنده ملودی محسوب می‌شوند که با قرار گرفتن در کنار یکدیگر بر روی خط حامل، قطعات زیبای موسیقی را پدید می‌آورند. نت‌های موسیقی به‌طور کلی هفت‌تا هستند؛ که عبارتند از: دو (DO)، ر (RE)، می(MI)، فا(FA)، سل(SOL)، لا(LA)، سی(CI).
هر یک از این نت‌ها دارای یک نام بین‌الملی هستند که یادگیری آن‌ها نیز برای هر هنرجو الزامی است. این اسم‌ها عبارتند از: نت دو C، نت ر D، نت می E، نت فا F، نت سل G، نت لا A، نت سی B.
ترتیب نت‌های موسیقی با حروف انگلیسی هماهنگ نبوده و همین مسئله باعث می‌شود حفظ کردن آن‌ها دشوار به نظر برسد؛ اما با یادگیری بهترین روش حفظ کردن نت های موسیقی می‌توانید آن‌ها را به راحتی به خاطر بسپارید.

بهترین روش حفظ کردن نت های موسیقی

چگونه نت‌های موسیقی را حفظ شویم؟

بعضی از هنرجویان با یک یا دو بار تمرین، نت‌های موسیقی را حفظ شده و نواختن قطعات موسیقی را آغاز می‌کنند و می‌توانند بدون استرس و با مهارت کافی به اجرا بپردازند. در مقابل هنرجویانی هستند که حفظ کردن برای آنان کار راحتی نبوده و نیازمند به‌کارگیری متدهای خاصی هستند. روش‌های گوناگونی برای این افراد پیشنهاد می‌شود که می‌توانند با استفاده از آن‌ها این مسیر را برای خود هموار سازند و با مشکلات کمتری مواجه شوند. این روش‌ها هم شامل نت‌ها و هم شامل قطعات می‌شوند که عبارتند از:

استفاده از فلش کارت

استفاده از فلش کارت شاید بهترین روش برای حفظ کردن نت های موسیقی نباشد اما یکی از کاربردی‌ترین و ابتدایی‌ترین روش‌های موجود بوده و بسیاری از هنرجویان به کمک آن توانسته‌اند در حفظ کردن نت‌های موسیقی موفق شوند. این فلش کارت‌ها را می‌توانید به‌صورت آماده تهیه کنید و یا خودتان آن‌ها را بسازید. برای ساختن آن‌ها تنها لازم است نام نت‌ها را به همراه اسم انگلیسی آن‌ها بر روی کارت‌ها بنویسید و جای آن‌ها را بر روی سازتان پیدا کنید. هر یک از فلش کارت‌هایی را که از حفظ شدید کنار بگذارید، سپس بعد از مدتی دوباره آن‌ها را مقابل چشم قرار دهید و تکرار کنید تا در ذهن‌تان ماندگار شوند.
اگر ساز شما پیانو است می‌توانید نام نت‌ها را روی برچسب نوشته و روی کلیدهای پیانو قرار دهید و سپس با فشردن کلیدها، نام نت‌ها را با ریتم بخوانید. این روش برای ساز پیانو بسیار مفید بوده و به شما در یادگیری سریع نت‌ها کمک خواهد کرد. پس از حفظ کردن نام نت‌ها و جایگاه آن‌ها بر روی ساز، نوبت به حفظ کردن قطعات موسیقی می‌رسد که در اینجا دیگر فلش کارت ها برای ما کاربردی ندارند و لازم است روش‌های دیگری را در پیش بگیریم.

تجسم ذهنی

تجسم ذهنی

تجسم ذهنی و استفاده از حافظه بصری می‌تواند بهترین روش حفظ کردن نت های موسیقی برای قطعات کوتاه و آرام باشد. برخی از هنرجویان از حافظه بصری بسیار خوبی برخوردار هستند و آن‌چه را که می‌بینند می‌توانند به سرعت در ذهن خود تجسم کنند. ایجاد تصویر ذهنی از نت‌های موسیقی بر روی ساز مورد نظر باعث می‌شود به محض دیدن نت‌ها بر روی کاغذ، اسم آن‌ها را به خاطر آورده و جای آن‌ها بر روی ساز تشخیص داده شود. نت‌های روی کاغذ، در واقع مانند یک راهنما عمل می‌کنند و هنرجو تنها برای یادآوری به آن‌ها نگاه می‌کند.

البته این روش برای نواختن قطعات موسیقی با سرعت پایین و یا قطعات بسیار کوتاه می‌تواند مفید باشد؛ اما در اجرای قطعات با سرعت بالا و طولانی، نگاه کردن پی‌درپی به نت‌ها و سپس به ساز، امکان پذیر نبوده و نتیجه اجرا مطلوب نخواهد بود.

 

استفاده از حافظه شنیداری

بهترین روش حفظ کردن نت های موسیقی برای برخی از هنرجویان، استفاده از حافظه شنیداری است؛ به این صورت که قبل از نواختن، چگونگی صدای ملودی و هارمونی نت در ذهن تداعی شده و روند قطعه به خاطر می‌آید.
برخی از افراد از حافظه شنیداری بسیار قدرتمندی برخوردار هستند و با یک یا دو بار گوش دادن به یک آهنگ آن را حفظ می‌شوند؛ بنابراین می‌توانند از قوه شنیداری خود در حفظ کردن نت‌های موسیقی بهرمند شوند. اما به‌طور کلی، شنیدن یک قطعه قبل از نواختن آن می‌تواند برای همه هنرجویان بسیار مفید باشد.

حفظ کردن نت‌ها میزان به میزان

این روش یکی دیگر از روش‌های حفظ کردن نت‌ بوده که نیاز به تمرین و پشتکار فراوان دارد و بسیاری از هنرجویان با کمک آن قطعات زیادی را حفظ کرده‌اند. برگه نت را مقابل خود قرار دهید و شروع به نواختن کنید. بهتر است هنگام نواختن نت‌ها را با صدای بلند بخوانید تا گوش شما صدای آهنگ و نام نت‌ها را نیز هم‌زمان بشنود. این کار را تا زمان حفظ شدن میزان اول تکرار کنید. پس از این‌که بر میزان اول مسلط شدید، میزان دوم را با همین روش شروع به تمرین کنید. هر زمان که نت‌های میزان دوم را حفظ شدید، میزان اول و دوم را به‌طور متوالی اجرا کنید و به همین صورت برای میزان‌های بعدی این کار را تکرار کنید تا قطعه کامل گردد و بتوانید آن را کاملا بدون نیاز به برگه نت اجرا کنید.

رونویسی نت ها

رونویسی نت ها

بهترین روش حفظ کردن نت های موسیقی برای برخی از افراد، رونویسی نت‌ها است. عمل نوشتن چندین برابر خواندن می‌تواند در امر یادگیری مفید واقع شود. یک سرمشق از نت‌های قطعه در دفتر نت بنویسید و روزانه چندین بار از روی آن رونویسی کنید. زمانی‌که آن را کاملا به خاطر سپردید، شروع به نواختن ساز کنید و مهارت خود را افزایش دهید. این کار را می‌توانید میزان به میزان هم انجام دهید؛ به جای این‌که تمام قطعه را یکجا رونویسی و حفظ کنید، ابتدا میزان اول و سپس میزان‌های بعدی را تمرین کنید.

 

سخن آخر

هدف از نگارش این مطلب کمک به هنرجویان در امر یادگیری و حفظ کردن نت‌های موسیقی بود؛ زیرا یکی از ملزومات برای موفقیت در نوازندگی، حفظ کردن قطعات موسیقی است. هر یک از روش‌های عنوان شده در این مطلب، می‌توانند برای شما بهترین روش حفظ کردن نت های موسیقی باشند؛ زیرا توانایی‌های هر نوازنده متفاوت بوده و لازم است با توجه به آن توانایی‌ها، روش مناسب خود را در پیش بگیرد.

سوالات متداول

آیا روش‌های عنوان شده برای کودکان مناسب است؟

آموزش موسیقی برای کودکان متد خاصی داشته و با آموزش بزرگسالان یکسان نیست. روش‌های عنوان شده برای کودکان توصیه نمی‌شود و تنها استفاده از فلش کارت می‌تواند برای آنان مفید باشد.

حفظ کردن نت‌های موسیقی مقوله‌ای جداست و ارتباطی با ساز ندارد. شما می‌توانید با توجه به توانایی‌های فردی خود یک روش را انتخاب کنید.

برای این کار می‌توانید اجرای خود را ضبط کنید و هنگامی‌که آن را گوش می‌دهید با صفحه نت چک کنید. این روش برای فهمیدن اشکالات اجرا بسیار کاربردی و مفید است.