مدت زمان مطالعه : 6 دقیقه

داشتن یک استودیو خانگی برای افرادی که در زمینه موسیقی فعالیت دارند بسیار حائز اهمیت است. شاید در نگاه اول فکر کنید ساخت آن کار مشکلی بوده و اجرای آن امکان پذیر نیست؛ اما با پیشرفت تکنولوژی و ورود به عصر دیجیتال، مراحل راه اندازی استودیو خانگی بسیار آسان‌تر از چیزی هستند که به‌ نظر می‌رسند.
داشتن یک استودیو خانگی نه تنها برای ضبط صدا و آواز، بلکه برای تمرین ساز نیز یکی از نیازهای هر نوازنده و یا خواننده بوده و به همین جهت، قصد داریم تا در این مطلب از آکادمی مهآر شما را با مراحل راه اندازی استودیو خانگی آشنا سازیم.

ملزومات ساخت استودیو خانگی

اولین چیزی که برای راه اندازی یک استودیو خانگی نیاز است، داشتن فضای کافی است؛ زیرا تجهیزات مختلفی در بازار موجود هستند و خرید آن‌ها باید با توجه به اندازه و ابعاد مکان انجام پذیرد. پس از مشخص شدن مکان، موردی که باید در نظر داشته باشید، میزان ضد صدا بودن آن است. تمام وسایلی که در اتاق هستند مانند دریچه کولر، رادیاتور، کمد دیواری و در و پنجره همگی نقش زیادی در نشت و ارتعاش صدا دارند. شما می‌توانید با توجه به کاربردی برای استودیو خانگی در نظر گرفته‌اید، نسبت به آکوستیک کردن اتاق تصمیم گیری و اقدام نمایید.
پس از آماده سازی اتاق، نوبت به تهیه تجهیزات می‌رسد که عبارتند از:

تمرین ساز در خانه

کامپیوتر (PC _ MAC):

کامپیوتر اصلی‌ترین و مهم‌ترین وسیله در راه اندازی استودیو خانگی بوده و بیش‌ترین هزینه را شامل می‌شود. انتخاب MAC یا PC بستگی به میزان بودجه و سیستم عامل مورد نیاز شما دارد. قبلا سیستم MAC برای برنامه‌ها و نرم‌افزارهای صوتی بسیار ایده‌ال بود و به نوعی برتر از سیستم‌عامل‌هایی که برای PC استفاده می‌شوند محسوب می‌شد؛ اما امروزه تفاوت چندانی بین آن‌ها وجود ندارد.

علاوه بر این، می‌توانید مطابق با نیازتان کامپیوتر خانگی و یا لپ‌تاپ تهیه کنید. طبیعی است که کامپیوتر خانگی یا همان PC فضای بیش‌تری را اشغال می‌کند و قابلیت جابه‌جایی ندارد. اگر تمایل دارید کار آهنگسازی و تمرین را در مکان‌های دیگر هم انجام دهید و یا فضای محدودی دارید، بهتر است لپ‌تاپ تهیه کنید.

اگر در حال حاضر کامپیوتر دارید، می‌توانید با هزینه‌ای کم‌تر و ایجاد تغییرات در سیستم، آن را برای استفاده در استودیو آماده سازید و به‌این صورت در هزینه‌های خود صرفه‌جویی نمایید.

 

نرم‌افزار ضبط صدا (DAW):

پس از تهیه کامپیوتر برای راه اندازی استودیو خانگی برای آواز، ضبط صدا و یا تمرین ساز، نیاز به نصب نرم‌افزاری است که کار ضبط، میکس و تنظیم را انجام دهد. نرم افزارهای DAW که مخفف شده‌ی عبارت Digital Audio Station است، نوعی ابزار برای کار ضبط موسیقی محسوب می‌شوند. 

این نرم‌افزارها انواع گوناگونی دارند که با توجه به نیاز خود و سیستم عامل کامپیوترتان می‌توانید یکی از آن‌ها را انتخاب کنید.

اف‌ ال استودیو، لاجیک، پروتولز و ایبلتون همگی نرم‌افزارهای خوبی هستند و تفاوت‌های کمی با هم دارند. به‌طور مثال، نرم‌افزار ایبلتون برای اجراهای زنده بسیار مناسب است و یا برای کارهای میکس و مستر، نرم‌افزار پروتولز نسبت به انواع دیگر برتری دارد.

اگر تازه‌کار هستید، استفاده از افزونه‌ها به شما کمک فراوانی می‌کند و پروسه ساخت موسیقی را ساده‌تر می‌سازد. به‌طور مثال، افزونه arcade به شما این امکان را می‌دهد که نمونه‌های ضبط شده توسط نوازندگان حرفه‌ای در سرتاسر دنیا را در اختیار داشته باشید.

 
ساخت استودیو خانگی برای آواز

اسپیکر مانیتورینگ:

این اسپیکرها شاید از لحاظ ظاهری شبیه به اسپیکرهای خانگی باشند اما بسیار متفاوت هستند. اسپیکرهای خانگی تنها جهت شنیدن صدای موسیقی به‌کار می‌روند و برای استفاده در استودیو مناسب نیستند. اسپیکرهای استودیویی بسیار دقیق هستند و شما می‌توانید آن‌ها را در فرکانس‌های مختلف تنظیم کنید. مانیتورینگ‌ها معمولا بر طبق سایز درایورها دسته‌بندی می‌شوند که از ۳ تا ۱۲ اینچ متغیر هستند و هر چه سایز درایور بیش‌تر باشد از قدرت بیش‌تری نیز برخوردار است و می‌تواند فرکانس‌های پائین‌تری را تولید کند؛ اما این‌گونه نیست که هر چه درایور بزرگ‌تر باشد، کیفیت نیز بالاتر برود؛ بلکه باید درایوری را انتخاب نمایید که متناسب با شرایط و اندازه اتاق‌تان باشد؛ زیرا فرکانس‌های پایین در فضای کوچک و بدون پوشش آکوستیک، قطعا مشکلاتی را ایجاد خواهند کرد.

 

کارت صدا:

یکی دیگر از مراحل راه اندازی استودیو خانگی تهیه کارت صدا بوده که امکان برقراری ارتباط بین تجهیزات (میکروفون و یا سازها) و کامپیوتر را ایجاد می‌کند و به نوعی جایگزین کارت صوتی کامپیوتر می‌شود.
انتخاب نوع کارت صدا بستگی به تعداد ورودی ضبط صدا دارد. به‌طور مثال، اگر استودیو خانگی برای آواز و یا تمرین ساز تجهیز می‌شود، کارت صدا با یک ورودی مناسب است؛ زیرا قرار است تنها یک صدا ضبط شود؛ اما اگر در نظر دارید ضبط صدا به‌صورت چندگانه و هم‌زمان (چندین ساز) باشد، لازم است کارت صدایی را تهیه کنید که دارای چندین ورودی باشد.

 

میکروفون:

هر استودیوی خانگی فارغ از اینکه به چه منظوری تجهیز می‌شود، حداقل به یک الی دو میکروفون نیاز دارد. پیشنهاد می‌کنیم که برای انتخاب و تهیه میکروفون به نوع استفاده از آن توجه ویژه‌ای داشته باشید؛ برای مثال، یک میکروفون داینامیک نسبت به نویزهای اطراف حساس نبوده و فرکانس‌های کمتری را ارائه می‌دهد؛ بنابراین، برای ضبط صداهای بسیار بلند مناسب است. در نقطه مقابل، میکروفون کاندنسر را داریم که متفاوت از داینامیک بوده و حساسیت نسبتا زیادی دارد و ضبط صدا را با جزئیات کامل انجام می‌دهد. این میکروفون نسبت به نوع داینامیک فرکانس‌های بیش‌تری را ارائه داده و از دقت بالایی برخوردار است.

 
راه اندازی استودیو خانگی

هدفون:

هدفون‌های بسیار زیادی در بازار موجود هستند و شاید بتوان گفت در هر خانه‌ای یک یا دو هدفون وجود دارد. اما هدفونی که برای استودیو خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرد، متفاوت بوده و باید دارای یک‌سری ویژگی‌های به‌خصوصی باشد.
هدفون‌ها معمولا به دو صورت پشت بسته و پشت باز هستند که نوع اول بیش‌تر برای ترکینگ مورد استفاده قرار می‌گیرد. از کیفیت صدای قابل قبولی برخوردار بوده و صدای کمتری از آن خارج می‌شود؛ بنابراین، هنگام ضبط صدا مشکل نشت صدا به میکروفون وجود ندارد. نوع دوم برای میکس و مستر مناسب بوده و نسبت به نوع پشت بسته از کیفیت صدای بالاتری بهره‌مند است؛ اما مشکل نشت صدا وجود دارد. به‌طور کلی اگر تازه‌کار هستید، پیشنهاد می‌کنیم که هدفون پشت بسته را انتخاب نمایید.

میدی کنترلر:

یکی از مراحل راه اندازی استودیو خانگی تهیه میدی کنترلر است. شاید این وسیله از نظر برخی افراد جزء ملزومات یک استودیو محسوب نشود، اما داشتن آن، امکان استفاده از سازهای مجازی از جمله کیبورد، سمپلر، درامز و… را در نرم افزارهای DAW فراهم می‌سازد و شما می‌توانید اجراهای خود را پس از تولید، اصلاح و ویرایش نمایید.

 

کابل:

تفاوت چندانی بین راه اندازی استودیو خانگی برای آواز، تمرین ساز و یا ضبط صدا وجود ندارد؛ در هر صورت، به انواع کابل‌های TRS، XLR و TS جهت اتصال و راه اندازی تجهیزات نیاز بوده و بدون آن‌ها انجام کار موسیقی امکان‌پذیر نیست.

 

سخن آخر

در این مطلب سعی کردیم تا شما را بیش از پیش با مراحل راه اندازی استودیو خانگی آشنا کرده و نکاتی کلیدی در این رابطه را ارائه دهیم. چه قصد راه اندازی استودیو خانگی برای آواز را داشته باشید و چه بخواهید صدای ساز خود را ضبط کنید، نکاتی که در این مطلب بیان شدند، برایتان مفید واقع خواهند شد.

 

سوالات متداول

اگر استودیو را تنها برای تمرین ساز بخواهیم آیا نیاز به تهیه تجهیزات ذکر شده وجود دارد؟

ضبط صدای موسیقی و شنیدن آن، به نوازنده کمک می‌کند به ایرادات نوازندگی خود پی ببرد و این موضوع در بهبود نوازدنگی او قطعا تأثیر فراوانی دارد؛ بنابراین، بهتر است استودیو مجهز باشد.

برآورد هزینه کامل، کار راحتی نیست؛ زیرا بستگی به این دارد شما چه برندی از هر وسیله‌ای را انتخاب می‌کنید. علاوه بر این، به دلیل نوسانات بازار نمی‌توان میزان مشخصی را تعیین کرد.

خیر. بلندگوهای خانگی بسیاری از قابلیت‌های اسپیکر مانیتورینگ را ندارند.

ما به شما نوع کاندنسر را پیشنهاد می‌کنیم؛ زیرا ضبط صدای ساز با تمام جزئیات انجام می‌شود.